Trygga tips

Här har vi samlat några länkar och bra tips för att förebygga inbrott och rädda liv.

Minska risken för inbrott

Minska risken för brand

Varje år anmäls närmare 25 000 bränder till hos försäkringsbolagen. 6000 är så pass allvarliga att räddningstjänsten måste åka ut på. Varje år omkommer ca 100 personer i dessa bränder, ofta till följd av otillräckligt brandskydd. De vanligaste orsakerna i hemmet är eldning i eldstad, spisbränder och levande ljus. Här följer ett antal tips som kan hjälpa dig att avsevärt förebygga ditt skydd mot brand i hemmet.

Brandsläckare

Det rekommenderas att använda pulversläckare på minst 6 kg i bostäder. En handbrandsläckare med pulver är det bästa skyddet i hemmiljö. Släckaren är fylld med högeffektspulver som ger en snabb och effektiv släckning och som dessutom förhindrar återantändning. En pulver brandsläckare bör finnas på varje våningsplan.

Rökdetektor / Brandvarnare

En rökdetektor finns i ¼ av alla dödsbränder. Rökdetektorn ska monteras i taket och bör kontrolleras med jämna mellanrum. Rekommendationen är minst en rökdetektor per våning.

Slarva inte med elen

Att vara noggrann med sin elektriska utrustning förbättrar brandsäkerheten. Håll rent och dammfritt i närheten av kylskåp, frys och mikrovågsugn. Säkerställ att det är rätt lampa och att dessa inte kommer i kontakt med lampskärmen.

Blinkande lysrör, trasiga elapparater eller slitna sladdar bör bytas ut på en gång. Torka aldrig kläder mot element och undvik att ha torktumlare, TV, tvätt- och diskmaskin när du sover eller går hemifrån.

Spisbrand

Spisbrand är en av vanlig orsak till att det börjar brinna i hemmet. För att du inte ska drabbas av detta finns det några punkter som är viktiga att tänka på.

Att tänka på

Om det börjar brinna

Släck ljusen

Levande ljus är en stor orsak till många bränder. Viktigt är att placera ljusen i ljusstakar av brandsäkra material som porslin eller plåt samt på säkert avstånd från gardiner eller andra textilier.

Om du inte lyckas släcka

Bostadsbränder har ofta ett mycket snabbt förlopp. Om du inte enkelt kan släcka branden, ta dig ut fortast möjligt. Varna och försök att rädda de personer som finns i bostaden. Lämna bostaden och stäng dörrar efter dig, med stängd dörr sprider sig inte röken lika fort. Kontakta räddningstjänst, ring 112.

Scroll to Top